gastrofan

Supe

trepetika | 04 Septembar, 2012 17:34

Supe  .......

Skupni naziv za supe obuhvata šest temeljnih grupa, supa po definiciji : supa je ukusna tekućina koja se dobiva kuvanjem kostiju, mesa ili drugih namirnica u vodi.  Uloga supe je da svojim ukusom potakne probavne žljezde na rad.  Svojom sadržinom vode daje telu tekućinu kojamu je potrebna za probavljanje. Dobra supa mora sadržati hranljive tvari  u maloj količini. Bujoni su gotovo bez hranljivosti , ali su potrebni za probavni proces. Postoji veliki broj supa ali se mogu podeliti na dve osnovne grupe: 1. Na čiste bistre supe  2. Na guste supe . Redosled  je sledeći : bistre supe ili  -krepke supe jesu : consommes- konsome .

Krem supe su : velute potaži nepasirani, i krem potaži pasirani.

pire supe su kašaste supe i poistovećuju  se sa velute potažima i gube time značaj  strarog načina pripremanja.

Supe od povrćai ostale specijalne supe .

... Supe od riba i ljuskara

... Hladne supe – mesne i od voća.

............ Bistre supe ........

....bistra supa od goveđih kostiju ....  bouillon blanc.

kuva se od goveđih kostiju i obrezotina. uz dodatak korenastog i začinskog povrća.

--- Goveđa supa--- bouillon : goveđe meso za dnevnu upotrebu kuva se u supi od goveđih kostiju . ovo je bistra ali i masna supa.

---- Bistra goveđa supa  .. . konzome  ristretto: kuva se od samlevenog goveđeg mesauz dodatak korenastog povrća. bistri se belancem , a masnoća se obere. poslužuje se u konzome šolje , s dodatkom ili bez dodatka.

...  Bistra poleća supa- - consomme’ de volaille – konzome od peradi . priprema se kao kokošija supa ili od pileće sitneži .

.... Bistra pojačana supa ... consomme – double – to je pojačana goveđa , pilećakokošija supa. priprema se od osnovnog fonda. u koji se dodaje oderđena vrsta mesa i povrća te se ponovo kuva, cedi i bistri.

.... Specijalna bistra supa .. consomme special- ovaj konzome je pojačan vinom marsala  ili ekstraktom gomoljača.

... Hladna bistra supa --- consomme .- froid- hladni   konzome. to je bistra supa  sasvim bez masti uz dodadtak namirnica koje supi daju karakterističan ukus i naziv kao što je : hladni pileći ,, goveđi, riblji, uz dodatak pire paradajza pa tako dobivamo naziv- konzome napoliten .

----- Bistre  supe --- konzome se servira u konzome šolji sa dve ručice ili sa jednom.

 

---- Bistre supe – konzome – sa dodatcima : u bistre supe konzomeje dodaju se samo fini dodatci, po kojima dobiva ime.   mnoge od tih supa imaju  međunarodno ime. npr. bistra supa s biskvitom od parmezana .

--- Konzome – parma – dodatak : pečena biskvitna smesa pomešana s parmezanom, i narezana na kocke.

---- Bistra supa s celerom i pečurkama – consomme’ bretonne- konzome breton- dodatak : celer i pečurke narezane na tanke rezance i dinstane na maslacu.

--- Bistra supa s testeninom punjenom guščijom džigericom- consomme’ chartreuse- konsome šatrez. dodatak .: ravioli punjeni guščijom džigericom i krompirom na kocke.

----- Bistra supa s okruglicama od divljači – consomme’ chasseur- konsome šaser. dodatak : profiterole s hašeom od divljači i pečurke.

----- Bistra supa pileća- consomme- reine- konzome a’ la rajn dodatak : kuvano pileće meso , narezano na rezance.

..... Bisra supa s povrćem ---- consomme’ brunoice – konzome  brinoaz.

dodatak : korenasto povrćenarezano na kocke, dinstano na maslacu , boranija narezana na kocke i grašak.

..... Bistra supa s korenastim  povrćem – consomme’ julienne- konzome žiljijen- dodatak : korenasto povrće narezano na rezance tanko i dinstano na maslacu, boranija, narezana na komadiće i grašak.

..... Bistra supa s prolećnim povrćem – consomme’ printanijere- konzome printanijer.dodatak : prolećno povrće narezano na različite načine.

...... Bistra supa s paradajzom i rižom- consomme’ a’la americaine- konzome ameriken- dodatak : kuvana rižai oguljeni paradajz , sečen na kocke dinstan na maslacu.

....... Bistra supa s rezancima od palačinaka- consomme’ celestine- konzome celestin.  dodatak: nezaslađene palačinke narezane na rezance kratke . mogu se dodati u supu ili servirati posebno.

...... Bistra supa s rižom ....... consomme’ caroline- konzome karolina. dodatak : rojalnarezan na kocke i kuvana riža.

..... Bistra supa s rojalom i karfiolom—consomme’ dubarry- konzome dibari. dodatak : garnitura od rojala i cvetići karfiola.

bistre supe sa dodatcima se sliže u šoljama  za služenje istih .

Komentari

home renovation services King City Canada

HomeRenodunty | 25/05/2023, 09:30

kitchen home improvement Newmarket Canada
https://pinterest.ca/homerenostoronto/
new remodeled kitchens Aurora Canada
bath renovation Markham Canada
full bathroom renovation Oakville Canada
house transformation Oakville Canada
i want to remodel my kitchen King City Canada
washroom reno Scarborough Canada
bathroom remodelling Scarborough Canada
house renos Ajax Canada
home remodeling construction Newmarket Canada
house refurbishment Toronto Canada
kitchen remodeling in Oakville Canada
#eZ5OKAYrV5acqAeL7

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb